Skip to main content
0478 569870 | info@alphabewind.nl

Bewindvoering: zeg nee tegen geldzorgen

Raak jij in de war als het gaat om geld? Krijg je stress van geldzaken? Heb jij schulden?
Alpha Bewind helpt jou als je niet meer goed voor jouw geld en administratie kunt zorgen. Dat noemen we bewindvoering.
Onze bewindvoerder regelt alle geldzaken voor jou. En doet dit graag in samenwerking met jou. Al jouw post die met geld te maken heeft, krijgen wij. Ook openen we een aparte bankrekening voor jou. Hiervan betalen wij al jouw vaste kosten – denk aan huur, energie en internet – en krijg je iedere week leefgeld. Van dat leefgeld betaal jij jouw boodschappen en extraatjes.

  • Onze bewindvoerder:

  • zorgt hopelijk voor rust in je hoofd en leven

  • geeft jou inzicht in je financiën

  • beschermt jou als het gaat om geldzaken

Bekijk het filmpje over bewindvoering

Je krijgt hierin stap voor stap uitleg over hoe bewindvoering werkt.

Veelgestelde vragen

Wat doet een bewindvoerder?

Kort gezegd neemt de bewindvoerder al je geldzaken over. Alleen je dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, kleding, sigaretten, voedsel voor huisdieren etc. blijf je zelf verzorgen. Hiervoor krijg je leefgeld. De bewindvoerder pakt dus de rest van de geldzaken op en regelt je administratie. Alle post over financiële zaken wordt naar je bewindvoerder gestuurd. Ook een koopwoning valt onder beheer van de bewindvoerder.

Wanneer ontvang ik leefgeld en hoe hoog is dit?

Met je bewindvoerder spreek je af wanneer je het leefgeld ontvangt. Meestal is dit op een vaste dag in de week of een vaste dag in de maand.
Er is geen wettelijk vastgesteld bedrag. De hoogte van je leefgeld wordt door je bewindvoerder in overleg met jou vastgesteld naar aanleiding van je (financiële) situatie.

Heb ik zelf nog iets over mijn geld te vertellen?

De bewindvoerder beslist niet alles. De bewindvoerder bepaalt het bedrag waarmee je de dagelijkse uitgaven kan doen. Wat je ervan koopt, naar welke winkel je gaat, of je sigaretten koopt, dat mag je allemaal zelf weten.

Hoe lang moet ik onder bewind blijven?

Meestal spreekt de rechter Bewindvoering uit voor onbepaalde tijd, dat betekent dat er geen einddatum aan vastzit. Maar je kunt altijd zelf, samen met je bewindvoerder, om opheffing van bewind vragen aan de rechter.

Heb ik recht op vakantiegeld/kinderbijslag?

Je vakantiegeld en je kinderbijslag is van jou. Maar dat wil niet zeggen dat de bewindvoerder het altijd direct aan je kan uitbetalen. Als je weinig geld hebt, beslist de bewindvoerder meestal om een deel hiervan te sparen. Ook moet het soms gebruikt worden om schulden af te lossen of om onverwachte rekeningen te betalen (denk aan een hoge jaarrekening energie, boetes). Er wordt, zoveel mogelijk samen met jou, gekeken of er (een deel van je) vakantiegeld en kinderbijslag overgemaakt kan worden.