Skip to main content
0478 569870 | info@alphabewind.nl

Curatele: belangrijke beslissingen neemt de curator

Vind jij het moeilijk om belangrijke beslissingen te nemen over je eigen leven? Denk aan zorg, een behandeling, geldzaken, maar ook andere persoonlijke dingen. En heeft de rechter besloten dat je zelf niet meer mag beslissen hierover? Dan heb je te maken met curatele.
Een van de curators van Alpha Bewind helpt jou met het nemen van de juiste beslissingen. Van een ziekenhuisbezoek tot een afspraak bij een bank. Van het tekenen van een contract tot het kopen van een nieuwe koelkast.

Ook al is het nodig, wij begrijpen goed dat dit een grote verandering voor jou is. Maar weet dat wij altijd eerst andere oplossingen proberen te vinden. Waarbij jij zoveel mogelijk vrijheid houdt. Denk dan aan het aanstellen van een bewindvoerder die over jouw geldzaken gaat. En een mentor die jou helpt bij je zorg, behandeling en begeleiding.

Veelgestelde vragen

Wanneer komt iemand in aanmerking voor curatele?

Curatele is de zwaarste beschermingsmaatregel die we kennen in Nederland. Als je onder curatele wordt gesteld ben je handelingsonbekwaam. We moeten daarom per situatie beoordelen of een aanvraag mogelijk is. Er wordt altijd gekeken of alleen bewindvoering in combinatie met mentorschap voldoende is. De rechter kijkt hier ook heel kritisch naar.

Wat is het verschil tussen bewind en curatele?

Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Dat betekent dat je niet zelfstandig contracten mag afsluiten met personen of organisaties. De curator neemt de beslissingen over financiële zaken, zoals geld en over goederen. Verder neemt de curator ook beslissingen over je zorg.

Wat mag een curator niet?

Je curator mag heel persoonlijke zaken niet regelen, zoals donorregistratie of het opstellen van een euthanasieverklaring. Wil je een persoonlijke beslissing nemen zoals trouwen of een testament afsluiten? Vraag je curator om advies. In de wet staat of en onder welke voorwaarden je dit soort beslissingen mag nemen.
Zie verder veelgestelde vragen bewind en mentorschap, omdat curatele zowel over de financiële als over persoonlijke belangen gaat.