Skip to main content
0478 569870 | info@alphabewind.nl

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen bewindvoering, mentorschap en curatele?

Bewind, mentorschap en curatele zijn verschillende maatregelen om mensen (tegen zichzelf en/of anderen) te beschermen, wanneer het niet lukt om goede beslissingen te nemen.

  • Bewindvoering is voor financiële beslissingen
  • Mentorschap is voor persoonlijke beslissingen
  • Curatele is voor financiële en persoonlijke beslissingen, dit is de zwaarste maatregel van de drie.
Hoe lang duurt het voordat een aanvraag bewind, mentorschap of curatele is verwerkt?
Als we na de kennismaking alle papieren voor de rechtbank compleet hebben sturen wij dit naar de rechtbank. Daarna ligt het aan de planning van de rechtbank wanneer je verzoek wordt behandeld. Dit duurt gemiddeld zeker twee maanden (en soms helaas langer). Wij kunnen pas iets voor je doen als de rechter een beschikking heeft afgegeven.
Hoe kunnen cliënten Alpha Bewind bereiken?
Wij zijn elke dag telefonisch bereikbaar voor cliënten van 9.00 tot 11.00 uur. Dit is het telefonisch spreekuur, waarbij je ons kunt bellen voor allerlei uiteenlopende vragen rondom je geldzaken. Wanneer je ons veel achter elkaar belt worden er afspraken gemaakt hierover. Denk aan een vaste dag in de week waarop je de bewindvoerder kan bellen. Via mail zijn we ook bereikbaar, we streven ernaar om binnen twee werkdagen te antwoorden.
Wat gebeurt er als een client overlijdt?

Bewind, mentorschap of curatele eindigt bij overlijden. Dit staat zo in de wet. Dat betekent dat de bewindvoerder, mentor of curator op de dag van overlijden niet meer bevoegd is om je zaken te regelen. Het regelen van je uitvaart is dus geen taak voor ons, maar voor je erfgenamen of andere naasten. Bij leven proberen we zoveel mogelijk om je wensen duidelijk te krijgen. Ook zorgen we als het budget het toelaat voor een uitvaartverzekering of spaargeld om je uitvaart te kunnen betalen.